Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.05.24
491 0 Печатать

Яка відповідальність застосовується до фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність без взяття її на облік в контролюючих органах як платника ЄСВ?

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками ЄСВ є особи які провадять незалежну професійну діяльність.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162, платники ЄСВ, зазначені в п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, подають заяву про взяття на облік платника ЄСВ за формою № 1-ЄСВ (додаток 1 до Порядку № 1162) протягом 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності.

Якщо контролюючими органами при здійсненні своїх функцій за результатами перевірок та звірок, або на підставі інформації від третіх осіб, або на підставі даних інших державних органів чи відповідних державних реєстрів встановлено, що фізична особа, зареєстрована як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, але не перебуває на обліку, то такий орган повідомляє таку особу про необхідність подання заяви за формою 1-ЄСВ (додаток 1 до Порядку № 1162) для взяття її на облік як платника ЄСВ.

Така фізична особа обліковується в реєстрі страхувальників як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік»(п. 4 розд. VІ Порядку № 1162).

У разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платником ЄСВ, до фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, накладається штраф у розмірі 10 НМДГ (п. 1 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464).

Крім того, контролюючим органом застосовуються штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ; за несвоєчасне нарахування платником ЄСВ; несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування ЄСВ, передбачені пп. 2, 3, та 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464.

Відповідно до ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-Х за порушення порядку нарахування ЄСВ, неподання, несвоєчасне подання звітності щодо ЄСВ на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, накладається штраф від 30 до 40 НМДГ.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у частині першій ст. 1651 КУпАП, – тягнуть за собою накладення штрафу на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від 40 до 50 НМДГ.

По материалам ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям